Идва Киномания 2012

20197
Идва Киномания 2012

Най-доброто в киното ще покаже за 26-ти път Киномания между 8 ноември и 2 декември 2012 г. Организаторите от НДК са подбрали 64 филма от цял свят, включващи разнообразни заглавия в секциите „Българско кино”, „Класически удоволствия”, „Екранизации”, „Детски игрални“ и „Детски анимационни филми”, „Кулинарно кино”, „Музиката”, „Киното и неговата история”, „Италианско кино”, „Фестивал на френския филм” и „Фестивал на фестивалите”.

Зала 1 на НДК, кино Люмиер, Дом на киното, Евросинема, както и „Лъки синема” в Пловдив и Фестивалния комплекс във Варна (където прожекциите започват съответно от 15 и 16 ноември) ще се превърнат в сцена за емоции и нови изживявания.

Началото ще бъде поставено на 8 ноември в зала 1 с концерт на феноменалните „Мистерията на българските гласове” и филм за пътя им към световната слава.

Акцент в програмата е втория „Фестивал на френското кино”, който се провежда в рамките на тазгодишния киномаратон.

Сред изненадите тази година е „История на филма: Одисея” - 15-часова лента, разказваща вдъхновяващата история на филмовото изкуство. Тя ще се прожектира на два пъти в два последователни дни в рамките на Киномания като на всеки два часа ще има антракт.

Пред очите на зрителите ще премине битието на на известния режисьор Милош Форман („Милош Форман: Каквото не те убива...”), както и на самия Уди Алън. Последният дава пълен достъп до личния си живот единствено на своя колега Робът Уайде, който именно създава документалната лента за него. Филмът е с участието на цяло съзвездие актьори като: Уди Алън, Антонио Бандерас, Даян Кийтън, Джон Кюсак, Мартин Скорсезе, Наоми Уотс, Пенелопе Крус, Скарлет Йохансон, Шон Пен и др.

Хелън Мирън пък ще видим в ролята на прислужница в унгарско-немската лента „Зад вратата”, а Джейн Фонда ще е баба хипи, която знае как да живее пълноценно, във филма „Мир, любов и неразбирателство”.

Носител на 5 награди „Оскар” на Киномания 2012

„Изобретението на Хюго" на режисьора Мартин Скорсезе, който до момента не е излъчван у нас, могат да видят зрителите на тазгодишн...

Сред интригуващите заглавия се откроява „Желязната лейди”, където в ролята на легендарната Маргарет Тачър се превъплъщава Мерил Стрийп. Филмът е с две награди „Оскар”, БАФТА и Златен глобус за Мерил Стрийп, както и 2 награди на Лондонската критика (за най-добра актриса на Мерил Стрийп и британска актриса на Оливия Колман).

Удоволствието от класическото кино ще си припомним с филмите „Бони и Клайд”, „Котка върху горещ ламаринен покрив”, ”, „Аз пея под дъжда”, „Професия: репортер”, „Слънце изгрява” и др.

Най-малките също не са забравени. За тях са подготвени 4 игрални и 4 анимационни филма с дублаж на български.

Класическите филми, както и детската програма, се представят благодарение на подкрепата на Фондация „Америка за България“.

Качествена музика и вкусни изкушения на Киномания 2012

Автентичните балкански ритми ще звучат на откриването на Киномания на 8 ноември в зала 1 на НДК. Организаторите са подготвили концерт с...

Цялата програма на Киномания, както и подробна информация за всички филми, може да видите на kinomania.bg и ndk.bg, както и в сп. Програмата от 2 ноември.

В рамките на фестивала ще се проведат и две изложби. „Български филмови плакати” се състои от около 60 репродукции на плакати от фондовете на Българската национална филмотека и Националния филмов център, включително и такива, получили награда „Златна роза”, а експозицията „ Почит към киното и красотата“ представя 10 ексклузивни черно-бели фотографии на датския фотограф Кенет Уилардт.

Киномания 2012 е част от Календара на културните събития на Столична община и подкрепя кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.

Продуцент на фестивала е Националният дворец на културата. Билетите за всички прожекции са в продажба на касите на НДК, както и в мрежата на Eventim.bg. Цените за София са 10, 8 и 6 лв. за Зала 1, 8 и 6 за останалите кина, както и 4 и 2 лв. за детските филми.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com